Vrijwilligersservice

Heb jij een PAB (Persoonlijk Assistentie Budget) of PVB (Persoonsvolgend Budget)? Wist je dat je met dit budget één of meerdere vrijwilligers kan inschakelen en hen ook een onkostenvergoeding kan betalen? ​Je kan zelf vrijwilligers aanbrengen, bijvoorbeeld iemand uit je buurt of een vriend(in) die je veel helpt. Om alles correct te regelen kan je terecht bij de vrijwilligersservice van VFG.

Wat doen we?

Als je een vrijwilliger inschakelt met je PAB- of PVB-budget moet dit via een organisatie geregeld worden. Wij verzekeren je vrijwilliger(s) en zorgen ook voor een snelle en correcte uitbetaling. We zorgen hierbij voor alle administratie.

Wat kost het?

Je betaalt jaarlijks 12 euro administratiekosten om gebruik te maken van onze vrijwilligersservice. Per vrijwilliger die je inschakelt betaal je bijkomend 12 euro per jaar voor de verzekering. Zowel jij als je vrijwilliger krijgen een gratis lidmaatschap bij VFG.

Twee soorten vergoedingen

Als PAB- of PVB-budgethouder kan je je vrijwilliger een vergoeding geven. Je kan daarbij kiezen tussen een reële of een forfaitaire vergoeding. Je mag beide vergoedingen niet combineren.  

Kies je voor een reële onkostenvergoeding?

Dan worden enkel de gemaakte onkosten vergoed. Uiteraard moet je die kosten kunnen bewijzen. Dat wil zeggen dat je bij de onkostennota ook tickets, rekeningen, enz. moet toevoegen van de gemaakte kosten. Als je bijvoorbeeld samen met je vrijwilliger iets bent gaan drinken, kan je dit kasticket inbrengen als gemaakte kost. Anders kunnen deze kosten niet worden terugbetaald.

Er is geen limiet op het inbrengen van reële kosten. Alle gemaakte onkosten die bewezen kunnen worden, worden terugbetaald. Naast de gemaakte kosten, kan je ook nog verplaatsingskosten terugbetalen. Ook op dit bedrag van terugbetaling is er geen limiet.

Kies je voor een forfaitaire vergoeding?

Dan bespreek je samen met je vrijwilliger vooraf een vast bedrag. Dat bedrag blijft altijd hetzelfde, ongeacht de tijdsduur of onkosten. Je mag de dagbedragen vrij kiezen maar er zijn bij wet vastgelegde maximum dagbedragen en maximum jaarbedragen waar je niet over mag gaan. Er is een maximum van 34,71 euro per dag én een maximum van 1.388,40 euro per jaar, eventueel aangevuld met vervoersonkosten aan een maximum van 708,40 euro per jaar (2.000 km x 0,3542 euro).

Wat met de belastingen?

Zodra je vrijwilliger het maximumbedrag overschrijdt, betaalt hij op het totale bedrag belastingen. De vergoedingen worden dan gezien als een loon waarop belastingen (bedrijfsvoorheffing) en sociale lasten (RSZ) moeten betaald worden. Ook voor jou als budgethouder is dit nadelig. Jij zal namelijk sociale lasten moeten betalen, omdat je vrijwilliger in dat geval als werknemer wordt beschouwd. Opgelet: als je vrijwilliger ook nog elders aan vrijwilligerswerk doet, worden deze bedragen ook meegerekend. 

(De documenten van) onze PVB-vrijwilligersservice in een nieuw jasje

Voor onze PVB-vrijwilligersservice werken we samen met Thuishulp vzw. Deze heeft sinds maart 2020 de handen in elkaar geslagen met Solidariteit voor het Gezin. Samen vormen ze de nieuwe en onafhankelijke zorgorganisatie i-mens.

i-mens is dus ook onze nieuwe partner voor de uitbouw van onze PVB-vrijwilligersservice. Onze documenten werden daardoor lichtjes aangepast.

Aan de kwaliteit van onze dienstverlening verandert dit niets. Je kan nog steeds rekenen op de vlotte bemiddeling en praktische ondersteuning van je vertrouwde vrijwilligersservice.

Ook het VAPH is op de hoogte van onze nieuwe samenwerking. 

We blijven er om jou te helpen. Alleen in een nieuw jasje!

Hier vind je alle nodige formulieren

Opgelet! Sinds 1 juli 2020 zijn er nieuwe formulieren en onkostennota's.

Wil je graag vrijwilliger worden?

Neem contact op met je provinciale werking voor meer informatie.

Ter info

In de periode van 18 maart 2020 tot en met 17 mei 2020 konden vrijwilligers die effectief ingezet werden voor activiteiten in het kader van het beheer van de Covid-19 crisis éénmalig gebruik maken van een verhoogd plafond voor vrijwilligersvergoedingen.

Vrijwilligerswerk in het kader van de vrijwilligersservice valt niet onder die voorwaarden. Als je via VFG vrijwilliger bent, mag je dus het normale vergoedingsplafond niet overschrijden.

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

  • 1x per maand
  • Al meer dan 10.000 abonnees
  • Actuele info over handicap

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden