Nieuw VFG-project: 'Naar de dokter!'

Ik voel mij ziek. Hoe kan ik mij beter voorbereiden op mijn doktersbezoek?
Hoe leg ik uit aan de dokter waarom ik mij ziek voel?
Hoe kan ik beter begrijpen wat de dokter me vertelt?
Hoe kan ik mezelf de juiste nazorg geven?

Op bezoek gaan bij de huisarts is geen gemakkelijke opdracht, zeker voor personen met een verstandelijke beperking. Moeilijke woorden, veel informatie op korte tijd en weinig structuur en visuele ondersteuning... Allemaal zaken die voor verwarring kunnen zorgen, waardoor je belangrijke informatie kan missen.

Visueel hulpmiddel

Vlotte communicatie is niet altijd evident, zowel voor personen met een handicap als voor huisartsen. Daarom is VFG bezig met het ontwikkelen van een visueel hulpmiddel voor het project ‘Help, op bezoek bij de dokter!’. Zo willen we de communicatie voor, tijdens én na het doktersbezoek makkelijker maken.

Het hulpmiddel, de 'Babbelgids', zal beschikbaar zijn voor alle huisartsen, personen met een verstandelijke beperking en hun zorgnetwerk, via meerdere (online) kanalen. In de toekomst zullen ook andere kwetsbare groepen de leidraad kunnen gebruiken, zoals personen met taal- en spraakstoornissen en anderstaligen.

Graag als eerste testen?

(H)erken jij de problemen waarvoor wij een oplossing willen ontwikkelen? Of heb je ervaring met handige communicatiehulpmiddelen?

Bekijk hier de eerste versie van de Babbelgids en bekijk het filmpje hieronder, waarin we je uitleggen hoe je de Babbelgids kan gebruiken. Heb je tips of feedback? We horen het graag!

Geef VFG Oost-Vlaanderen vrijblijvend een seintje via:
E o-vl@vfg.be
T 09 333 57 62


‘Help, op bezoek bij de dokter!’ is een nieuw project dat financiële steun krijgt van het Fonds Dr. Daniël De Coninck (Koning Boudewijnstichting) om de gezondheidsvaardigheden te verbeteren in de eerstelijnszorg. Het is een initiatief dat wordt getrokken door VFG vzw Oost-Vlaanderen, vereniging voor personen met een handicap, in samenwerking met de dienst Gezondheidsbevordering van Bond Moyson Oost-Vlaanderen.

Extra bijlage

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden