Online bijeenkomst 'Laat je stem horen!'

Startdatum : 29/06/2020
Einddatum : 29/06/2020

Laat je stem horen! is beleidsbeïnvloeding. Wil jij meewerken aan een toegankelijker maatschappij? Ben je nauw betrokken bij de leefwereld van personen met een handicap? Zo weet je dat mobiliteit en toegankelijkheid steeds weerkerende thema's zijn. Wil je graag meer info of wil jij zelf input geven? Sluit dan aan bij de volgende bijeenkomst op 29 juni.

Wil jij graag deelnemen aan deze online sessie dan kan dit door een seintje te geven via onderstaande contactgegevens. Dan krijg jij van ons bij de bevestiging een link voor de zoomsessie. Zoom levert een zeer handige tool om met video-call te vergaderen. Indien nodig helpen wij jou ook technisch verder.

Planning van de dag en inhoud van de online sessie

13u45 – 14u00 Opening zoom sessie

14u00 – 15u00 Door aanhoudende druk van VFG werd op 1 februari 2020 de reservatieplicht afgeschaft op rolstoeltoegankelijke haltes van De Lijn. Dit is een stap vooruit, maar er is nog een lange weg te gaan. Drie op de vier haltes zijn nog steeds ontoegankelijk. Reisinformatie is niet begrijpelijk voor iedereen. Overstapplaatsen zijn niet goed berijdbaar. Dit kan en moet beter. En om duurzame toegankelijkheid te bekomen, is het nodig de doelgroep zelf te betrekken.

Daarom wil VFG samen met lokale besturen en gebruikers een participatiemethodiek ontwikkelen. Deze methode wil de knelpunten en voorstellen van personen met een verminderde mobiliteit structureel meenemen in het lokale mobiliteitsbeleid. We focussen ons in de eerste plaats op Mobipunten: knooppunten voor verschillende vervoerswijzen zoals trein, tram, bus, deelauto’s, deelfietsen, aangepaste busjes en taxi’s. Maar ook andere toepassingen zijn mogelijk. VFG houdt rekening met jullie noden.

15u00 – 15u30 Naast toegankelijke mobiliteit zetten we eveneens in op toegankelijke horeca. Het VFG project Toegankelijke Horeca brengt oplossingen aan om de toegankelijkheid in de horecasector voor personen met een handicap te verbeteren.

Een persoon in een rolwagen kan gebruik maken van een hellend vlak en een verlaagde toog. Een persoon met een auditieve beperking kan geholpen zijn met een afgeschermde hoek in de zaak. Een blind persoon kan een kaart in Braille gebruiken. Een persoon met een verstandelijke beperking kan geholpen zijn met logo's en pictogrammen. Een café of restaurant moet voor een bezoek toegankelijk zijn voor personen met een fysieke, auditieve, visuele en/of verstandelijke beperking.

De expertise en informatie die VFG heeft opgebouwd wordt verspreid a.d.h.v. een verduidelijkende infokaart. Er is ook een samenwerking met de app On Wheels. De informatie is ook verzameld in het online werkplatform HumHub.

15u30 – 15u40 Graag verzamelen we tot slot feedback over het gebruik van de online tools Zoom en HumHub. We sluiten de bijeenkomst af met het toelichten van de verdere stappen.

 

Wil jij er graag bij zijn, stuur dan een mailtje naar Samuel.Verbruggen@vfg.be of contacteer ons telefonisch op M 0474 09 37 42.

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

  • 1x per maand
  • Al meer dan 10.000 abonnees
  • Actuele info over handicap

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden