Heropstart VFG

We willen het risico voor al onze leden minimaal houden en duidelijkheid scheppen in de overvloed aan maatregelen die niet altijd even duidelijk zijn. Daarom hebben we besloten dat er voor de komende tijd geen fysieke activiteiten georganiseerd mogen worden. Ook vergaderingen mogen enkel online doorgaan. We communiceren opnieuw wanneer een heropstart mogelijk is.

Ondertussen mogen we elkaar niet loslaten. We moedigen iedereen aan om zo veel mogelijk (digitale) alternatieven te zoeken om de band met je groepsleden sterk te houden. Fysieke activiteiten zijn dan wel verboden, we kunnen op andere manieren contact houden met elkaar! Neem daarom een kijkje in de coronaleidraad (onderaan deze pagina).

Basisregels in code rood - ten vroegste vanaf 14 december 2020

Vanaf 1 september moet je rekening houden met nieuwe richtlijnen voor culturele evenementen. Neem gerust contact op met je VFG-secretariaat voor advies als je een activiteit wil organiseren.

Respecteer de volgende basisregels:

 • Activiteiten zijn toegestaan met max. 50 deelnemers en begeleider.
 • Draag altijd een mondmasker.
 • De hygiënemaatregelen blijven van uiterst belang: hou afstand, draag een mondmasker en was je handen regelmatig.
 • Je bent verplicht een risico-analyse en draaiboek op te stellen, een deelnemerslijst en een corona-aanspreekpunt te hebben. Al die documenten hou je ook best bij tijdens je activiteit.

Meer richtlijnen vind je in de VFG-leidraad.

Basisprotocol cultuur

Voor alle activiteiten moet je voldoen aan het basisprotocol cultuur. Bekijk dit zorgvuldig voor je een activiteit organiseert. Hieronder vind je de belangrijkste regels:

 • Er geldt een protocol op basis van kleurencodes. Afhankelijk van de code kunnen de maatregelen strenger zijn. Momenteel is er een code rood.
 • De 1,5m afstand is ten allen tijde verplicht, behalve tussen mensen van hetzelfde gezin en het 1e nauwe contact dat mensen daarbuiten nog mogen hebben, en behalve tussen -12jarigen onderling. Mondmaskers zijn op élk moment voor iedereen +12 jaar verplicht.
 • Voor elke activiteit die je organiseert geldt dat je locatie 10m² moet hebben per persoon.
 • Bij evenementen mogen er max. 200 personen binnen en 400 personen buiten worden toegelaten.
 • Nauw fysiek contact is verboden.
 • Meerdaagse activiteiten met overnachting zijn ten sterkste afgeraden.
 • Eten en drinken aanbieden en nuttigen is verboden tijdens activiteiten. Is het absoluut noodzakelijk om toch iets te drinken (of te eten), laat mensen dat dan zelf meebrengen (bv. een flesje water) en beperk de tijd dat het mondmasker afgezet moeten worden om dat water te drinken tot een absoluut minimum en doe dat dan ook altijd op minstens 1,5m afstand. Het altijd dragen van een mondmasker is absolute prioriteit.

Je groepswerking heropstarten

Je wil je lokale groepswerking heropstarten? Om je op weg te helpen, hebben we een leidraad voor een ‘coronaproof’-groepswerking uitgewerkt. Hier lees je hoe je op een veilige manier verbinding kan maken met elkaar én de buitenwereld.

Je vindt in de bijlage onderaan de pagina de 'Coronaleidraad VFG'. Hierin staan een aantal belangrijke veiligheidsrichtlijnen. Hou hier zeker rekening mee.

We voegden ook een aantal activiteiten toe waarbij je makkelijk social distance kan behouden. Waarom? Het zal niet voor iedereen haalbaar zijn om dezelfde activiteiten als voor de coronacrisis te organiseren en bij te wonen. Bovendien is de coronacrisis nog niet voorbij: we moeten rekening houden met een mogelijke tweede golf. Met de info uit dit onderdeel kan je je werking op een veilige manier voortzetten.

In het derde deel leggen we uit hoe je een stuk van de groepswerking digitaal kunt organiseren, met handleidingen voor online (video)bellen.

Meer informatie over veiligheidsmaatregelen bij activiteiten vind je op www.coronagids.be.

Risico inschatten

Wie een kwetsbare gezondheid heeft, past nog steeds best op met het bijwonen van activiteiten. Van elke activiteit moet een risicoanalyse gemaakt worden.

Met de 'persoonlijke risicoanalyse' kan je ook zelf makkelijk inschatten hoe groot de risico's zijn bij de activiteit. Je vindt dit document onderaan de pagina.

Poster veiligheidsmaatregelen

Op zoek naar een poster met de belangrijkste veiligheids- en hygiënemaatregelen om op te hangen tijdens je activiteit? Hieronder hebben we een poster toegevoegd die je mag gebruiken.

Lokale maatregelen

VFG raadt aan om de laatste ontwikkelingen goed op te volgen. Maatregelen kunnen lokaal worden afgekondigd en kunnen plaatselijk verschillen.

Blijf steeds op de hoogte via www.vrt.be/vrtnws, www.facebook.com/volksgezondheid , www.info-coronavirus.be of bel naar het algemeen informatienummer: 0800 14 689. Openingsuren van de infolijn: tussen 9u en 17u (maandag - vrijdag). Ben je doof of slechthorend? Contacteer CAB Vlaanderen.

Subsidies en lidgelden in tijden van corona

In 2020 zijn door het coronavirus vele activiteiten niet kunnen doorgaan. Dat heeft gevolgen voor de meeste lokale groepen. VFG wil de impact van de coronamaatregelen op de werking van de lokale groepen zo veel mogelijk beperken.

Daarom zullen de geannuleerde activiteiten niet zorgen voor verminderde groepssubsidies voor 2020. Afhankelijk van je provincie, krijgt je groep subsidies op basis van de ingediende planning voor 2020 OF dezelfde subsidiëring van 2019. Contacteer je regionale secretariaat voor meer richtlijnen en uitleg.

Daarnaast hebben lokale besturen ook noodfondsen ontvangen waar groepen beroep op kunnen doen. Elke gemeente ontving middelen om lokale verenigingen en cultuur te ondersteunen. Informeer bij je gemeente of een lokale mandataris of je hiervan gebruik kan maken. Wie nood heeft aan hulp of advies, kan terecht bij de provinciale secretariaten.

Als groep kan je zelf beslissen of je een tegemoetkoming geeft aan je leden. Je kan bijvoorbeeld deze subsidies gebruiken om je leden een korting te geven op lidgeld of bij activiteiten in 2021 ter compensatie van geannuleerde activiteiten in 2020. Bespreek je voorstellen steeds met je provinciale secretariaat. Zo kunnen goede ideeën ook uitgewisseld worden met andere groepen.

Corona-aanspreekpunten voor contactonderzoek

West-Vlaanderen: Lien Deblaere, lien.deblaere@vfg.be, 05 623 03 87

Extra bijlage

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

 • 1x per maand
 • Al meer dan 10.000 abonnees
 • Actuele info over handicap

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

 • Leuke activiteiten en uitstappen
 • Gratis advies en informatie
 • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden