Heropstart VFG

Vanaf 1 september moet je rekening houden met nieuwe richtlijnen voor culturele evenementen.

Neem gerust contact op met je VFG-secretariaat voor advies als je een activiteit wil organiseren.

Respecteer de volgende basisregels:

 • Activiteiten zijn toegestaan met max. 50 deelnemers en begeleider.
 • Draag zo veel mogelijk een mondmasker.
 • De hygiënemaatregelen blijven van uiterst belang: hou afstand, draag een mondmasker en was je handen regelmatig.

Meer richtlijnen vind je in de VFG-leidraad.

Basisprotocol cultuur

Voor alle activiteiten moet je voldoen aan het basisprotocol cultuur. Dat verschilt van de vorige versie op de volgende vlakken:

 • Er geldt een protocol op basis van kleurencodes. Afhankelijk van de code kunnen de maatregelen strenger zijn. We starten op 1 september in code geel.
 • In code geel moet het mondmasker gedragen worden wanneer de verplichte afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden.
 • Voor een zittend  zittend publiek op culturele evenementen wordt de afstand tussen personen of bubbels verkleind tot één meter of één stoel in zalen met vaste stoelen. Het dragen van een mondmasker is daarbij verplicht.
 • Bij evenementen mogen er 200 personen binnen en 400 personen buiten worden toegelaten.

Je groepswerking heropstarten

Je wil je lokale groepswerking heropstarten? Om je op weg te helpen, hebben we een leidraad voor een ‘coronaproof’-groepswerking uitgewerkt. Hier lees je hoe je op een veilige manier verbinding kan maken met elkaar én de buitenwereld.

Je vindt in de bijlage onderaan de pagina de 'Coronaleidraad VFG'. Hierin staan een aantal belangrijke veiligheidsrichtlijnen. Hou hier zeker rekening mee.

We voegden ook een aantal activiteiten toe waarbij je makkelijk social distance kan behouden. Waarom? Het zal niet voor iedereen haalbaar zijn om dezelfde activiteiten als voor de coronacrisis te organiseren en bij te wonen. Bovendien is de coronacrisis nog niet voorbij: we moeten rekening houden met een mogelijke tweede golf. Met de info uit dit onderdeel kan je je werking op een veilige manier voortzetten.

In het derde deel leggen we uit hoe je een stuk van de groepswerking digitaal kunt organiseren, met handleidingen voor online (video)bellen.

Meer informatie over veiligheidsmaatregelen bij activiteiten vind je op www.coronagids.be.

Risico inschatten

Wie een kwetsbare gezondheid heeft, past nog steeds best op met het bijwonen van activiteiten. Van elke activiteit moet een risicoanalyse gemaakt worden.

Met de 'persoonlijke risicoanalyse' kan je ook zelf makkelijk inschatten hoe groot de risico's zijn bij de activiteit. Je vindt dit document onderaan de pagina.

Poster veiligheidsmaatregelen

Op zoek naar een poster met de belangrijkste veiligheids- en hygiënemaatregelen om op te hangen tijdens je activiteit? Hieronder hebben we een poster toegevoegd die je mag gebruiken.

Lokale maatregelen

VFG raadt aan om de laatste ontwikkelingen goed op te volgen. Maatregelen kunnen lokaal worden afgekondigd en kunnen plaatselijk verschillen.

Blijf steeds op de hoogte via www.vrt.be/vrtnws, www.facebook.com/volksgezondheid , www.info-coronavirus.be of bel naar het algemeen informatienummer: 0800 14 689. Openingsuren van de infolijn: tussen 9u en 17u (maandag - vrijdag). Ben je doof of slechthorend? Contacteer CAB Vlaanderen.

Corona-aanspreekpunten voor contactonderzoek

West-Vlaanderen: Lien Deblaere, lien.deblaere@vfg.be, 05 623 03 87

Extra bijlage

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

 • 1x per maand
 • Al meer dan 10.000 abonnees
 • Actuele info over handicap

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

 • Leuke activiteiten en uitstappen
 • Gratis advies en informatie
 • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden