Heropstart VFG

Sinds 28 oktober 2020 is het verboden om culturele activiteiten in groep te organiseren. Ondertussen zijn er een aantal uitzonderingen op die regel bekend gemaakt.

Vanaf 8 maart 2021 mag je in de buitenlucht met 10 personen samenkomen. Dat wil zeggen dat je in de buitenlucht vanaf nu opnieuw activiteiten mag organiseren met maximaal 10 mensen, inclusief begeleiders.

Je volgt hierbij steeds de regels van basisprotocol cultuur - code rood. De belangrijkste regels zijn de volgende:

  • Draag altijd een mondmasker
  • Hou 1,5 meter afstand
  • Eten en drinken is verboden
  • Voorzie 10 m² ruimte per persoon
  • Was of ontsmet je handen regelmatig

Vanaf 1 april zal het mogelijk zijn om weer evenementen met een zittend publiek te organiseren. Je zal dan met maximaal 50 personen buiten kunnen zitten. Hou ook hier steeds rekening met de maatregelen.

Daarna zullen de versoepelingen in fases verlopen. Zodra er meer info beschikbaar is, zal het toegevoegd worden op deze webpagina.

Meer richtlijnen vind je in de VFG-leidraad.

Basisprotocol cultuur

Voor alle activiteiten moet je voldoen aan het basisprotocol cultuur. Bekijk dit zorgvuldig voor je een activiteit organiseert. Er geldt een protocol op basis van kleurencodes. Afhankelijk van de code kunnen de maatregelen strenger zijn. Momenteel is er een code rood.

Je groepswerking heropstarten

Je wil je lokale groepswerking heropstarten? Om je op weg te helpen, hebben we een leidraad voor een ‘coronaproof’-groepswerking uitgewerkt. Hier lees je hoe je op een veilige manier verbinding kan maken met elkaar én de buitenwereld.

Je vindt in de bijlage onderaan de pagina de 'Coronaleidraad VFG'. Hierin staan een aantal belangrijke veiligheidsrichtlijnen. Hou hier zeker rekening mee.

In het derde deel leggen we uit hoe je een stuk van de groepswerking digitaal kunt organiseren, met handleidingen voor online (video)bellen.

Meer informatie over veiligheidsmaatregelen bij activiteiten vind je op www.coronagids.be.

Risico inschatten

Wie een kwetsbare gezondheid heeft, past nog steeds best op met het bijwonen van activiteiten. Van elke activiteit moet een risicoanalyse gemaakt worden.

Met de 'persoonlijke risicoanalyse' kan je ook zelf makkelijk inschatten hoe groot de risico's zijn bij de activiteit. Je vindt dit document onderaan de pagina.

Poster veiligheidsmaatregelen

Op zoek naar een poster met de belangrijkste veiligheids- en hygiënemaatregelen om op te hangen tijdens je activiteit? Hieronder hebben we een poster toegevoegd die je mag gebruiken.

Lokale maatregelen

VFG raadt aan om de laatste ontwikkelingen goed op te volgen. Maatregelen kunnen lokaal worden afgekondigd en kunnen plaatselijk verschillen.

Blijf steeds op de hoogte via www.vrt.be/vrtnws, www.facebook.com/volksgezondheid , www.info-coronavirus.be of bel naar het algemeen informatienummer: 0800 14 689. Openingsuren van de infolijn: tussen 9u en 17u (maandag - vrijdag). Ben je doof of slechthorend? Contacteer CAB Vlaanderen.

Subsidies en lidgelden in tijden van corona

In 2020 zijn door het coronavirus vele activiteiten niet kunnen doorgaan. Dat heeft gevolgen voor de meeste lokale groepen. VFG wil de impact van de coronamaatregelen op de werking van de lokale groepen zo veel mogelijk beperken.

Daarom zullen de geannuleerde activiteiten niet zorgen voor verminderde groepssubsidies voor 2020. Afhankelijk van je provincie, krijgt je groep subsidies op basis van de ingediende planning voor 2020 OF dezelfde subsidiëring van 2019. Contacteer je regionale secretariaat voor meer richtlijnen en uitleg.

Daarnaast hebben lokale besturen ook noodfondsen ontvangen waar groepen beroep op kunnen doen. Elke gemeente ontving middelen om lokale verenigingen en cultuur te ondersteunen. Informeer bij je gemeente of een lokale mandataris of je hiervan gebruik kan maken. Wie nood heeft aan hulp of advies, kan terecht bij de provinciale secretariaten.

Als groep kan je zelf beslissen of je een tegemoetkoming geeft aan je leden. Je kan bijvoorbeeld deze subsidies gebruiken om je leden een korting te geven op lidgeld of bij activiteiten in 2021 ter compensatie van geannuleerde activiteiten in 2020. Bespreek je voorstellen steeds met je provinciale secretariaat. Zo kunnen goede ideeën ook uitgewisseld worden met andere groepen.

Corona-aanspreekpunten voor contactonderzoek

West-Vlaanderen: Lien Deblaere, lien.deblaere@vfg.be, 05 623 03 87

Extra bijlage

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden