Heropstart VFG

Culturele activiteiten mogen opnieuw in groep georganiseerd worden: 

  • Vanaf 25 juni tot 30 juli: maximaal 100 personen, binnen en buiten, excl. begeleiders.
  • Vanaf 30 juli: maximaal 200 personen, binnen en buiten, excl. begeleiders. 

Je volgt hierbij steeds de regels van basisprotocol cultuur. De belangrijkste regels zijn de volgende:
 

6 gouden regels


Info en wijzigingen worden steeds toegevoegd op deze webpagina.

Je groepswerking heropstarten

We leven al meer dan een jaar in de COVID-19-crisis. Gelukkig gaat het stilaan de goede richting uit. We mogen opnieuw starten met onze groepswerkingen, hoewel die een beetje anders dan gewoonlijk zullen verlopen.

Om je op weg te helpen, voorzien we onderaan in bijlage een leidraad en gids voor een ‘coronaproof’-groepswerking. Je leest er hoe je op een veilige manier verbinding kan maken met elkaar én de buitenwereld.

VFG-coronaleidraad

In de leidraad vind je drie grote delen. In het eerste deel vind je een aantal belangrijke veiligheidsrichtlijnen. We leggen uit waaraan je zeker moet denken wanneer je activiteiten in groep wil organiseren. In het tweede deel vind je een aantal activiteiten waarbij je makkelijk social distance kan behouden. In het derde deel leggen we uit hoe je een stuk van de groepswerking digitaal kunt organiseren.

VFG-coronagids

Om veilig aan de slag te gaan, ben je als groep verplicht een risicoanalyse en draaiboek in te vullen. We stellen een sjabloon ter beschikking om dit aan de start van elke activiteit te voorzien.

Heb je na het lezen van deze documenten nog vragen? Neem contact op met je contactpersoon bij je regionale VFG-secretariaat. We staan voor jullie klaar.

Poster veiligheidsmaatregelen

Op zoek naar een poster met de belangrijkste veiligheids- en hygiënemaatregelen om op te hangen tijdens je activiteit? Hieronder hebben we een poster toegevoegd die je mag gebruiken.

Lokale maatregelen

VFG raadt aan om de laatste ontwikkelingen goed op te volgen. Maatregelen kunnen lokaal worden afgekondigd en kunnen plaatselijk verschillen.

Blijf steeds op de hoogte via www.vrt.be/vrtnws, www.facebook.com/volksgezondheid, www.info-coronavirus.be of bel naar het algemeen informatienummer: 0800 14 689. Openingsuren van de infolijn: tussen 9u en 17u (maandag - vrijdag). Ben je doof of slechthorend? Contacteer CAB Vlaanderen.

Subsidies en lidgelden in tijden van corona

In 2020 en 2021 zijn door het coronavirus vele activiteiten niet kunnen doorgaan. Dat heeft gevolgen voor de meeste lokale groepen. VFG wil de impact van de coronamaatregelen op de werking van de lokale groepen zo veel mogelijk beperken.

Daarom zullen de geannuleerde activiteiten niet zorgen voor verminderde groepssubsidies voor 2020. Afhankelijk van je provincie, krijgt je groep subsidies op basis van de ingediende planning voor 2020 OF dezelfde subsidiëring van 2019. Contacteer je regionale secretariaat voor meer richtlijnen en uitleg.

Daarnaast hebben lokale besturen ook noodfondsen ontvangen waar groepen beroep op kunnen doen. Elke gemeente ontving middelen om lokale verenigingen en cultuur te ondersteunen. Informeer bij je gemeente of een lokale mandataris of je hiervan gebruik kan maken. Wie nood heeft aan hulp of advies, kan terecht bij de provinciale secretariaten.

Als groep kan je zelf beslissen of je een tegemoetkoming geeft aan je leden. Je kan bijvoorbeeld deze subsidies gebruiken om je leden een korting te geven op lidgeld of bij activiteiten in 2021 ter compensatie van geannuleerde activiteiten in 2020. Bespreek je voorstellen steeds met je provinciale secretariaat. Zo kunnen goede ideeën ook uitgewisseld worden met andere groepen.

Extra bijlage

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden