Heropstart lokale VFG-groep

We leven al meer dan een jaar in de COVID-19-crisis. Gelukkig gaat het de goede richting uit. Vanaf 1 september 2021 zijn er opnieuw versoepelingen voor culturele activiteiten die in groep georganiseerd worden. 

Huidige versoepelende maatregelen

Een overzicht van de geldende richtlijnen kan je nalezen in het basisprotocol cultuur.

We lijsten hieronder de belangrijkste maatregelen op: 

 • Er zijn geen beperkingen meer: geen afstand en geen mondmaskers.
  Mondmaskers zijn dus niet meer verplicht, behalve op een aantal welbepaalde plekken.
 • Opgelet: eten en drinken mag enkel onder de deelnemers.
  Van zodra je publiek uitnodigt, val je onder een evenement en volg je het horecaprotocol. 
 • Het blijft verplicht om een covid-coördinator aan te duiden.
 • We raden je nog steeds aan een risicoanalyse en draaiboek op te maken voor elke activiteit. 
  We stellen een sjabloon ter beschikking om dit aan de start van elke activiteit te voorzien.
 • Opgelet: een aantal maatregelen blijven strenger in het Brussels Gewest.

VFG-coronaleidraad

Als algemeen principe blijft het nuttig om de aanbevelingen die we het voorbije jaar gehanteerd hebben te volgen, ook al zijn bij sommige van de culturele activiteiten de specifieke regels soepeler of zonder beperkingen. Lees daarom de 6 gouden regels en 10 geboden nog eens na in de VFG-coronaleidraad.

We geven in de leidraad ook extra uitleg over andere belangrijke veiligheidsrichtlijnen om je op weg te helpen. Je leest hoe je op een veilige manier verbinding kan maken met elkaar én de buitenwereld.

6 gouden regels

6 gouden regels


10 geboden

 1. Respecteer de geldende wetgeving
 2. Duid een COVID-coördinator aan
 3. Communiceer, informeer, motiveer
 4. Social distancing
 5. Hygiëne
 6. Reiniging en ontsmetting
 7. Verluchting
 8. Persoonlijke bescherming
 9. Beheer besmette personen
 10. Compliance en handhaving


Info en wijzigingen worden steeds toegevoegd op deze webpagina.

Heb je na het lezen van deze documenten nog vragen? Neem contact op met je contactpersoon bij je regionale VFG-secretariaat. We staan voor jullie klaar.

Aanspreekpunt voor VFG: Axelle Stevens 
E axelle.stevens@vfg.be
T 09 333 57 62

Lokale maatregelen

VFG raadt aan om de laatste ontwikkelingen goed op te volgen. Maatregelen kunnen lokaal worden afgekondigd en kunnen plaatselijk verschillen.

Blijf steeds op de hoogte via www.vrt.be/vrtnws, www.facebook.com/volksgezondheid, www.info-coronavirus.be of bel naar het algemeen informatienummer: 0800 14 689. Openingsuren van de infolijn: tussen 9u en 17u (maandag - vrijdag). Ben je doof of slechthorend? Contacteer CAB Vlaanderen.

Subsidies en lidgelden in tijden van corona

In 2020 en 2021 zijn door het coronavirus vele activiteiten niet kunnen doorgaan. Dat heeft gevolgen voor de meeste lokale groepen. VFG wil de impact van de coronamaatregelen op de werking van de lokale groepen zo veel mogelijk beperken.

Daarom zullen de geannuleerde activiteiten niet zorgen voor verminderde groepssubsidies voor 2020. Afhankelijk van je provincie, krijgt je groep subsidies op basis van de ingediende planning voor 2020 OF dezelfde subsidiëring van 2019. Contacteer je regionale secretariaat voor meer richtlijnen en uitleg.

Daarnaast hebben lokale besturen ook noodfondsen ontvangen waar groepen beroep op kunnen doen. Elke gemeente ontving middelen om lokale verenigingen en cultuur te ondersteunen. Informeer bij je gemeente of een lokale mandataris of je hiervan gebruik kan maken. Wie nood heeft aan hulp of advies, kan terecht bij de provinciale secretariaten.

Als groep kan je zelf beslissen of je een tegemoetkoming geeft aan je leden. Je kan bijvoorbeeld deze subsidies gebruiken om je leden een korting te geven op lidgeld of bij activiteiten in 2021 ter compensatie van geannuleerde activiteiten in 2020. Bespreek je voorstellen steeds met je provinciale secretariaat. Zo kunnen goede ideeën ook uitgewisseld worden met andere groepen.

Extra bijlage

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

 • Leuke activiteiten en uitstappen
 • Gratis advies en informatie
 • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden