Op Weg-groepen

Wil je, als persoon met een handicap, een persoonsvolgend budget aanvragen? VFG helpt je op weg. 

Het persoonsvolgend budget (PVB) is een budget op maat waarmee je zorg en ondersteuning kan inkopen binnen je eigen netwerk, bij vrijwilligersorganisaties, individuele begeleiders, professionele zorgverleners en bij vergunde zorgaanbieders.

Het aanvragen van een budget verloopt in een aantal stappen. De eerste stap is het in kaart brengen van wat je zelf kan, welke ondersteuning je momenteel hebt en welke je nodig hebt. Aan de hand van deze gegevens stel je een ondersteuningsplan op. Als laatste stap moet je een multidisciplinair verslag laten opmaken door een multidisciplinair team. Je dossier gaat nadien naar de provinciale evaluatiecommissie.  

Een 'Op weg'-groep is een voorbereidend traject dat bestaat uit 2 bijeenkomsten. Tijdens de eerste bijeenkomst krijg je meer informatie over de persoonsvolgende financiering en de verschillende mogelijkheden. Daarnaast bekijken we welke ondersteuning jij op dit moment krijgt en geven we je handvaten om jouw netwerk in kaart te brengen. Tijdens de tweede sessie gaan we dieper in op jouw netwerk en bekijken welke extra ondersteuning je nodig hebt. Aan de hand van alle informatie werken we een ondersteuningsplan uit. 

VFG organiseert Op weg-groepen in verschillende regio's.

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden