Zorgtoeslag of zorgbudget voor personen met een handicap niet meer te combineren met IT of IVT

Sinds 1 juni kan je als persoon met een handicap tussen 18 en 21 een zorgtoeslag voor kinderen met een zorgnood of een zorgbudget voor personen met een handicap (het vroegere Basisondersteuningsbudget - BOB) niet meer combineren met een Integratietegemoetkoming (IT) of Inkomensvervangende Tegemoetkoming (IVT). Je kan wel kiezen welke van de twee je wil behouden. Zo kan je het meest voordelige bedrag kiezen.

Complexe keuze

Als persoon met een handicap of ouder moet je dus zelf gaan rekenen welke formule voor jou de beste is. Het is echter erg moeilijk om zelf te gaan bepalen wat het meest voordelige is.

Niet alleen moet je op zoek naar welke soorten vergoedingen bestaan en daar de beste optie uitkiezen. Je moet ook rekening houden met allerlei rechten die bij een bepaald budget of tegemoetkoming horen en daar automatisch uit voortvloeien. En je kan er geen hulp voor vragen bij de overheid.

Rol van de overheid

De verantwoordelijkheid wordt dus bij personen met een handicap en hun gezin gelegd. VFG eist dat de Vlaamse Regering meer doet dan deze nieuwe regelgeving alleen maar bekend te maken.

Wij vragen dat de overheid zelf de berekening maakt van een zorgtoeslag of zorgbudget. Als de Vlaamse toelage minder is dan het IT/IVT, zou Vlaanderen het verschil moeten bijpassen. De extra administratieve last die nu op personen met een handicap en hun netwerk gelegd wordt, is niet te verantwoorden.

Verantwoordelijkheid van de Vlaamse overheid

VFG vindt dat de Vlaamse overheid verantwoordelijkheid moet opnemen en er zelf voor moet zorgen dat personen met een handicap de juiste toelage krijgen. Dat zou pas echt een voorbeeld zijn van de administratieve vereenvoudiging waar Vlaanderen zo naar streeft.

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden