Resoluties toegankelijk treinvervoer goedgekeurd

Donderdag 22/04/2021 werden in het federaal parlement twee voorstellen met aanbevelingen voor toegankelijk treinvervoer goedgekeurd. Met die goedkeuring trekt het parlement voor het eerst zeer nadrukkelijk voluit de kaart van zelfstandige mobiliteit voor personen met een handicap.

In september 2020 voerde VFG nog actie via Onze Grote Boodschap om de toegankelijkheidsproblemen bij de NMBS op de maatschappelijke agenda te zetten. Ruim 8 maanden later lijkt de grote boodschap aangekomen. Voor het eerst spreken de regering en NMBS effectief uit dat autonome toegankelijkheid de maatstaf moet worden voor de NMBS. Met de goedkeuring van die resoluties worden deze woorden nu ook kracht bijgezet. 

In de resoluties die het parlement gestemd heeft, worden deze doelen gesteld:

 • Autonome toegankelijkheid voor elke categorie van personen met een handicap moet het streefdoel zijn. Elke aankoop, bouw, renovatie of beslissing moet bijdragen aan die doelstelling.
 • De reserveringstermijn moet dalen naar maximum 12u op voorhand. In de hoofdhaltes wordt de reserveringstermijn beperkt tot 3u. In stations van meer dan 10.000 reizigers per dag zou reservatie op voorhand zelfs volledig verdwijnen.
 • De procedure voor het aanvragen van assistentie zou moeten verbeteren. Dat gebeurt door reserveringen mogelijk te maken via meerdere kanalen (telefoon, sms, internet, app, e-mail, loket ...), oproepen naar het callcenter gratis te maken en voor de bevestiging van de assistentie in meerdere kanalen te voorzien.
 • Oprijplaten moeten vervangen of aangepast worden zodat ze makkelijk door één persoon te bedienen zijn en veilig te gebruiken zijn.
 • Toegankelijke informatie over multifunctionele rijtuigen, vertragingen, defecten.
 • Verhoging van de vervoerscapaciteit voor personen met een handicap.
 • Opleidingen voor personeel: alle personeel dat in contact komt met reizigers op te leiden over omgaan met en hulp bieden aan personen met een beperkte mobiliteit.
 • Versnelling van de investeringen in toegankelijkheid en voor perronverhogingen.
 • Voldoende budgetten vrijmaken om voorgaande engagementen en investeringen mogelijk te maken.

Wat betekent de goedkeuring van de resoluties?

De regering en NMBS praten momenteel over de nieuwe beheersovereenkomsten. Daarin staan concrete afspraken tussen de regering en NMBS. Die gaan over de manier waarop het treinvervoer in België geregeld wordt, en wat er moet veranderen en verbeteren. Met de twee goedgekeurde resoluties op de onderhandelingstafel moet bij alle afspraken ook de toegankelijkheid voor personen met een handicap mee in rekening worden gebracht.

We volgen het dossier op de voet en kijken met jullie uit naar de nieuwe beheersovereenkomst.

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

 • Leuke activiteiten en uitstappen
 • Gratis advies en informatie
 • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden