Persbericht: Een mokerslag in het gezicht van personen met een handicap en hun gezinnen

Na de spraakmakende Pano reportage op één en de gezamenlijke open brief van enkele bezorgde organisaties waarin nogmaals de lange wachtlijsten in de zorg voor mensen met een handicap werden aangeklaagd, verklaarden meerdere politici hoe de getuigenissen van mantelzorgers hen getroffen hadden.

In diezelfde week, op vrijdag 25 september, besliste de Vlaamse Regering om de doelgroep voor het basisondersteuningsbudget (BOB), een maandelijks bedrag van 300 euro, niet uit te breiden. Het raadgevend comité van het VAPH gaf hierover nochtans unaniem een positief advies. Alle meerderjarige personen met een handicap en hun gezin die, vaak al vele jaren wachten op ondersteuning, wordt daardoor het enige tikkeltje perspectief koudweg ontnomen.

Gisteren stelde minister-president Jan Jambon zijn septemberverklaring in het Vlaams Parlement voor. 4,3 miljard euro wordt uitgetrokken voor het ‘meest ambitieuze investeringsplan dat een Vlaamse Regering ooit in de steigers heeft gezet’. Om het zorgsysteem op niveau te houden trekt de Vlaamse Regering 525 miljoen euro uit. Er wordt uitdrukkelijk vermeld dat deze middelen vooral naar een betere verloning van de werkenden in de zorg moeten gaan. Het woord ‘wachtlijst’ wordt welgeteld 0 keer vernoemd. De stem van vakbonden en werkgevers maakt duidelijk veel meer indruk op onze beleidsmakers dan de verhalen van uitgeputte mantelzorgers.

Een lichtpuntje in 2021, grote duisternis vanaf 2022.

Ondanks de ronkende septemberverklaring van onze minister-president over ‘Veerkrachtig Vlaanderen’ is er geen sprake van een ‘ambitieus investeringsplan’ om de wachtlijsten in de zorg en ondersteuning van personen met een handicap aan te pakken. De enige tegemoetkoming is dat de voorziene middelen voor het uitbreidingsbeleid 2019-2024, ongeveer 270 miljoen euro (een peulschil in vergelijking met wat nodig is), al in 2021 uitgekeerd worden. Daar blijft het bij. Geen extra middelen om een tandje bij te steken, geen middelen meer om in de komende jaren te investeren in uitbreiding van zorg. En wat in 2022? De grote duisternis? Perspectief is er dus enkel voor de werknemers in de zorg, niet voor de mantelzorgers. Een mokerslag, recht in hun gezicht.

‘Vindingrijk Vlaanderen’: we verschuiven het probleem!

Voor:

grafiek budget wachtlijsten

Na: 

grafiek budget wachtlijsten

Veerkrachtig Vlaanderen? Arm Vlaanderen!

Politici, neem uw verantwoordelijkheid! U beloofde al zo vaak om de wachtlijsten weg te werken. Doe dit dan ook. De manier waarop het probleem nu ‘netjes’ wordt opgeschoven is gewoonweg te gortig voor woorden. De KVG-groep (KVG, Absoluut en Gezin en Handicap) en VFG nemen dit niet en eisen dat van de 4,3 miljard euro een rechtvaardig deel geïnvesteerd wordt in de zorg voor mensen met een handicap. We kunnen en zullen hiervoor een realistisch en doordacht investeringsplan op tafel leggen.

 

Voor meer informatie kunt u terecht bij de KVG-groep en VFG:

Absoluut vzw: Lien Van De Wiel: 0478 81 79 55
Gezin en Handicap vzw: Lief Vanbael: 03 216 29 90
KVG vzw: Ingrid Borré: 03 216 29 90
KVG-Vorming vzw: Pieter Desmedt: 03 235 85 57

VFG: Sophie Beyers: sophie.beyers@vfg.be, 02 515 02 59

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden