Leeftijdsgrens IVT en IT verlaagd naar 18 jaar

De leeftijdsgrens voor de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) en integratietegemoetkoming (IT) werd verlaagd naar 18 jaar. De nieuwe regeling wordt toegepast sinds 1 januari 2021 op nieuwe aanvragen.

Wat houdt de nieuwe regeling in?

Bestaande dossiers en aanvragen van personen die geboren zijn tussen 31/07/99 en 31/07/02 worden herzien, rekening houdend met de nieuwe leeftijdsvoorwaarde, met terugwerkende kracht startend vanaf 1 augustus 2020.

Vóór de wetswijziging konden personen met een handicap tot hun 21ste verjaardag enkel een bijkomende kinderbijslag krijgen. Door de wetswijziging zullen jaarlijks zo'n 10.000 jongeren een IVT/IT-tegemoetkoming kunnen krijgen zodra ze 18 worden. De wijziging komt er omdat het Grondwettelijk Hof oordeelde dat het niet meer actueel is om iemand pas vanaf 21 jaar als meerderjarig te beschouwen (zoals omschreven in de wet over de tegemoetkomingen uit 1987).

Wat moet je doen?

  • Heb je al een IVT/IT? Dan hoef je zelf niets te doen. De herziening van je dossier gebeurt op initiatief van de FOD Sociale Zekerheid. Het recht op IVT-IT wordt dan onderzocht vanaf je 18de verjaardag (en dit ten vroegste vanaf 01/08/2020).
  • Heb je nog geen IVT/IT en geen recht op bijkomende kinderbijslag? Dan kan je zelf een aanvraag indienen via My Handicap van zodra je 17 wordt.
  • Heb je al een dossier voor de bijkomende kinderbijslag (Wallonië en Brussel) of een dossier voor de zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte (Vlaanderen)? Dan krijg je een brief waarmee je wordt uitgenodigd om je aanvraag IVT-IT te vervolledigen.

Meer antwoorden op praktische vragen vind je hier.

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden