De ‘prijs van de arbeid’ wordt afgeschaft

Nadat begin 2021 de ‘prijs van de liefde’ werd afgeschaft, is nu ook de zogenaamde ‘prijs van de arbeid’ herbekeken. Wie een integratietegemoetkoming (IT) ontvangt, mag niet meer dan 23.356 euro per jaar verdienen. Wie meer verdient, moet inboeten op de de tegemoetkoming. Na de aanpassing zouden personen met een handicap tot 63.000 euro per jaar mogen verdienen. OPGELET: deze wet is nog niet gestemd en is op dit moment nog niet van kracht.

Wat is een integratietegemoetkoming (IT)?

Een integratietegemoetkoming is bedoeld voor bijkomende kosten die je als persoon met een handicap hebt om deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk leven. Denk bijvoorbeeld aan aanpassingen of verbouwingen die je moet maken aan je huis of wagen. Doordat werkende personen riskeerden (een deel van) hun tegemoetkoming te verliezen, hield dit veel personen met een handicap tegen om aan het werk te gaan.

Federaal actieplan Handicap

De behoeften van personen met een handicap verdwijnen niet wanneer ze gaan werken. De regering bevestigt met deze aanpassing dat het niet juist is om hun integratietegemoetkoming te verlagen op basis van een beroeps- of vervangingsinkomen. In plaats van mensen die willen werken te benadelen, is het beter om op zoek te gaan naar manieren om werkgelegenheid te bevorderen.

De verhoging van de toegelaten inkomsten via arbeid is één van de maatregelen van het federale actieplan 'Handicap'. Er zijn nog 144 andere maatregelen die het leven van personen met een handicap positief moeten beïnvloeden, zoals het verlagen van de leeftijd voor een tegemoetkoming naar 18 jaar.

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden