Reservatieplicht De Lijn afgeschaft dankzij VFG

Door aanhoudende druk van VFG schaft De Lijn vanaf 1 februari 2020 de reservatieplicht af op bussen en trams. De reservatieplicht bleek uit de Laat je stem horen-bijeenkomsten een belangrijke drempel om je te verplaatsen. Als je vergadering uitloopt of je agenda wijzigt, geraak je snel in de problemen. Daarom ondernamen we actie: we lobbyden bij De Lijn en de Vlaamse overheid en maakten onze bekommernissen zichtbaar via de campagne Onze Grote Boodschap. Actie loont, zo blijkt nu.

De Lijn geeft duidelijke informatie over de nieuwe procedure. Deze info kan je hieronder rustig nalezen.

Hoe werkt de nieuwe procedure?

Met de nieuwe eenduidige procedure kunnen rolstoelgebruikers zonder voorafgaande reservering op- en afstappen aan rolstoeltoegankelijke haltes. De chauffeur legt – indien nodig – de oprijplaat uit. Ook een begeleider of medereiziger mag de oprijplaat uitleggen. De rolstoelgebruiker betreedt het voertuig op eigen kracht, al dan niet met hulp van een begeleider. De rolstoelgebruiker kan mee als de voorbehouden rolstoelplaats op het voertuig beschikbaar is en de halte minimaal de status ‘toegankelijk mits assistentie’ heeft.

Waarom werd de procedure aangepast?

De bestaande procedure bleek achterhaald omdat het merendeel van de bussen en trams van De Lijn ondertussen aangepast zijn en gebruikers intussen makkelijk zelf kunnen uitzoeken of de haltes die ze willen gebruiken rolstoeltoegankelijk zijn. Dit kan eenvoudig via de website en de app van De Lijn.

Ook aanmelden via de belbuscentrale blijft mogelijk. Bij gebruik van de aanmeldingsmogelijkheid via de belbuscentrale wordt bijkomend de beschikbaarheid van een toegankelijk voertuig nagegaan.

 

Wil je ook mee het beleid voor personen met een handicap beïnvloeden? Neem dan contact op met jouw lokale VFG-afdeling.

 

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden