Laat je stem horen in Antwerpen

In alle officiële instanties waar men beslissingen neemt over mensen met een handicap is VFG vertegenwoordigd: de beleids-en adviesorganen van het VAPH, het RIZIV, de FOD Sociale Zekerheid, het Belgian Disability Forum, de provinciale en gemeentelijke adviesraden … Zo drukt VFG haar stempel op het beleid voor personen met een handicap.  Mobiliteit is het thema waar VFG in 2019 op inzette.

Afschaffing reservatieplicht voor bussen en trams

Via de ‘Laat je stem horen’-bijeenkomsten hoorden we van de verschillende problemen die personen met een handicap ervaren met (openbaar) vervoer. Zoals de reservatieplicht, de (on)toegankelijke tram- en bushaltes en  nood aan gebruiksvriendelijkere websites en/of webapplicaties.

Dit resulteerde in de VFG-campagne ‘Onze Grote Boodschap’. Met als hoogtepunt in de provincie Antwerpen de flashmob in het NMBS-station Antwerpen-Centraal tijdens de week van de mobiliteit.

Met resultaat!

De reservatieplicht bij De Lijn werd afgeschaft. Rolwagengebruikers kunnen op- en afstappen aan rolstoeltoegankelijke haltes en als er op het voertuig plek vrij is voor hun rolwagen. De informatie over de toegankelijkheid van de haltes vind je aan de haltes zelf, via de website van De Lijn of via de belbuscentrale.    

Niet zonder jou!

Personen met een handicap zijn het best geplaatst om hun eigen belangen te verdedigen. Tijdens de ‘Laat je stem horen’-bijeenkomsten van VFG luisteren we naar jouw mening over de geplande thema’s en bieden we een platform om oplossingen aan te reiken.

Wat in 2020?

Ook in 2020 willen we onze stempel blijven drukken op het beleid. We zoeken uit hoe we dit kunnen doen. De adviesraden voor personen met een handicap kennen we al, maar we denken ook aan nieuwe technologieën zoals apps op je gsm. Of de burgerbewegingen, zoals de klimaatjongeren of ringland, die mensen vereniging om hun stem te laten horen.

Daarnaast willen we ook een kritische blik werpen op wat er al bestaat. Bijvoorbeeld willen we nagaan wat de drempels zijn bij persoonsvolgende financiering (PVF). We speuren naar mogelijkheden om die barrières weg te werken. Zodat iedereen ten volle kan genieten van de mogelijkheden van PVF.

Onze agenda: 
  • Geannuleerd: Dinsdag 26 mei 2020:  De VFG-toegankelijkheidstool voor steden en gemeenten.
  • Planning voor het najaar wordt later bekend gemaakt. 
Bezorg ons je gegevens en blijf op de hoogte! 

Laat je stem horen!

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

  • 1x per maand
  • Al meer dan 10.000 abonnees
  • Actuele info over handicap

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden