Inspiratiedag: slachtoffer of kampioen?

Herbekijk onze inspiratiedag!

Wanneer zag je laatst een persoon met een handicap op tv, zonder dat het over die handicap ging? Betrap je jezelf op vooroordelen over je collega die in een rolstoel zit? Ben je benieuwd wat daar achter zit, en hoe we die clichés kunnen aanpakken?

Wanneer mensen met een handicap in beeld komen, gaat het maar al te vaak (en vaak alleen) over hun handicap. Worden ze niet gezien als slachtoffer, dan worden ze wel gevierd als kampioenen die hun beperking ‘overwinnen’ door een berg te beklimmen of een wereldreis te doen.

We zijn het er allemaal over eens: dat moet beter. Dan rest ons de vraag: wat is dan wel een goede beeldvorming rond handicap? Wat is nodig om dat te bereiken? 

Voor wie?

Is jouw bedrijf of vereniging op zoek naar info over beeldvorming van personen met een handicap? Wil je weten hoe je je communicatie rond het thema kan verbeteren? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Heb je een persoonlijke interesse in het thema? Ook dan ben je welkom!

Programma

Inleiding

Minister Dalle aan het woord

Welke invloed kunnen beleidsmakers hebben op beeldvorming van personen met een handicap? Benjamin Dalle, minister van media, werpt een blik op het beleid.

Fatinha Ramos (Illustrator) - Beeldvorming en kunst

Als bekende illustrator is Fatinha dagelijks bezig met beelden. Zij vertelt over hoe beeldvorming, disability en kunst samenkomen in haar leven en werk.

Leni Van Goidsenhoven (UAntwerpen, KUL) - Slachtoffer of Kampioen?

Vaak worden mensen met een handicap op een vaste manier gezien of geportretteerd. Ze zijn het slachtoffer van hun beperkingen, of net omgekeerd: de kampioenen die hun beperking overwinnen. Leni Van Goidsenhoven bekijkt hoe deze framing in elkaar zit.

Katrien Van der Heyden (Socioloog) - Unconscious bias

Ons perspectief op de wereld is nooit neutraal. Zoals Anaïs Nin zei: "We zien de wereld niet zoals die is, we zien de wereld zoals wij zijn". Deze vooroordelen of stereotypen zijn vaak onbewust en daar zit het probleem: we weten niet eens hoe gekleurd ons blikveld is en denken dus een eerlijk oordeel te vellen. We onderzoeken hoe die onbewuste vooroordelen worden opgebouwd en hoe ze ons handelen en denken sturen. We bekijken ook wat we eraan kunnen doen.

Jens Siebens (VRT) - Handicapé op de VRT: Gestoeld op echte ervaringen

Hoe is het om als persoon met een beperking op de werkvloer te staan? Jens Siebens maakt er een punt van dat zijn handicap zijn werk niet beïnvloedt: hij is in de eerste plaats een collega zoals elk ander. Hij vertelt over zijn ervaringen als werknemer bij de VRT.

Beeldvorming bij VFG

Ook bij VFG zijn we dagelijks bezig met beeldvorming. Hoe pakken we dat aan? Voorzitter Dorien Meulenijzer vertelt over de invloed die een organisatie als VFG kan hebben.

 

Praktisch

Livestream
15 euro

De inspiratiedag is al afgelopen. Wil je de opname toch nog bekijken? Dat kan!

Stuur een mailtje naar communicatie@vfg.be!

Met de steun van de Vlaamse Overheid en P&V.

logo's Vlaanderen en P&V

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden