De schrijfgroep van Inktvis

Schrijfles waar en wanneer het jou past? Jazeker! Je kiest zelf wanneer je de e-learningfilmpjes van Inktvis bekijkt, én je krijgt professionele begeleiding bij onze schrijfopdrachten! Beginner of gevorderde schrijver? Geen probleem, onze schrijfcoach past zich aan jouw niveau aan. Verwacht je aan inspirerende schrijfuitdagingen en zelfs schrijfwedstrijden!

Hoe werkt het?

Inktvis heeft twee soorten opdrachten: de Inktvis Schrijfopdrachten en de kortere Inktvis Tussendoortjes. Je mag ook aan meerdere opdrachten tegelijk deelnemen. Deelname is gratis!

Inktvis Tussendoortjes

De Tussendoortjes van Inktvis zijn ideaal voor mensen die eens willen proeven van een Inktvis-opdracht! Je hoeft je zelfs niet in te schrijven: je bekijkt de video en stuurt eenvoudigweg je schrijfsels door naar coach.inktvis@gmail.com met de vermelding ‘ik doe mee met + naam van de coach".

Je krijgt binnen de 7 dagen feedback. Je vindt de Tussendoortjes op deze pagina en onze facebookpagina. En wie weet krijg je wel zin om mee te doen aan de andere schrijfopdrachten?

Inktvis Schrijfopdrachten

Zin om een schrijfopdracht te doen? Bekijk de filmpjes verder op deze pagina. Heb je er eentje (of meer) gevonden waaraan je wil werken? Stuur dan een mailtje naar inktvis@vfg.be met de melding "ik doe mee met + de naam van de coach".

Binnen de 7 dagen krijg je een mail van Inktvis met alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan én je krijgt meteen ook enkele leestips cadeau. Zodra je een persoonlijke mail ontvangt van je coach, start jouw coaching.

Onze tussendoortjes

Opgelet! Je mag slechts 1 werk inzenden per Tussendoortje (tenzij in overleg met de coach). Ook hier moet wat je doorstuurt, passen bij de opdracht van de video. Beperk je tot maximaal 1000 tekens (een half A4-blad).

Tussendoortje 2: "Ik droomde dat..." met coach Barbara (nieuw!)

Schrijfcoach Barbara zorgt voor een tweede tussendoortje! Waarover heb jij vannacht gedroomd?

Meedoen? Stuur je werk rechtstreeks naar coach.inktvis@gmail.com met de vermelding ‘ik doe mee met Barbara’. Je krijgt binnen de 7 dagen feedback.

Samenvatting opdracht:

 • Start je tekst met 'Ik droomde dat ...' 
 • Laat je fantasie de vrije loop. Je kan een droom beschrijven of een droom helemaal verzinnen. In een droomwereld kan alles!

Tussendoortje 1: "Krantenpoëzie" met coach Evie

Maak kennis met Evie, de schrijfcoach van ons eerste Inktvis Tussendoortje!

Meedoen? Stuur je werk rechtstreeks naar coach.inktvis@gmail.com met de vermelding ‘ik doe mee met Evie’. Je krijgt binnen de 7 dagen feedback.

*Evie Vallet is woorddokter in de zachte wetenschappen. Ze heeft gedichten geschreven voor o.a. OC De Nieuwe Vaart, het poëziecentrum te Gent, de Alzheimer Liga en Reveil Vlaanderen. Op haar boot geeft ze workshops en coacht ze gevoelige zielen om gedachten om te zetten in gedichten. Je kan haar volgen op Instagram.

Samenvatting opdracht:

 • Zoek woorden (of hele korte zinnen) in kranten en tijdschriften.
 • Knip de woorden (of hele korte zinnen) die je inspireren uit.
 • Leg ze op een tafel of hang ze aan een magneetbord.
 • Combineer een paar woorden tot ze een gedicht vormen.

Onze schrijfcoaches en schrijfopdrachten

Schrijfopdracht 4: "Samen zijn" met coach Sascha

In de vierde schrijfopdracht van Inktvis pakken we het een beetje anders aan. Coach Sascha geeft je de keuze tussen 3 verschillende opdrachten. Laat de muziek spreken, ga woorden verzamelen bij je familie en vrienden of wriemel eens goed met je voeten in het gras. Laat die creativiteit maar stromen!

Meedoen? Stuur een mail naar inktvis@vfg.be met de boodschap: 'ik doe mee met Sascha'. 

*Sascha is een ervaren schrijver en vond ook een passie voor het podium. In 2012 nam ze deel aan het Belgisch kampioenschap Poetry Slam, waar ze de publieksprijs won. Sascha speelt ook bij de Belgische Improvisatieliga en organiseert workshops voor iedereen die graag jongleert met woorden.

Samenvatting schrijfopdracht

Kies een schrijfopdracht.

Opdracht 1: een luisteropdracht

 • Luister aandachtig naar de muziek in het filmpje.
 • Het lijkt alsof de instrumenten met elkaar praten.
 • Vertel in je tekst wat de instrumenten tegen elkaar zeggen of beschrijf de gebeurtenis

Opdracht 2: een doe-opdracht

 • Vraag bijzondere of mooi woorden aan jouw familie, vrienden, buren enzovoort.
 • Verzamel deze woorden.
 • Maak een gedicht met de verzamelde woorden zoals het voorbeeld van sascha.

Opdracht 3: een voel-opdracht

 • Neem een fris ‘grasbadje’ met (een stukje van) jouw lichaam.
 • Welke woorden komen in jou op bij deze voelopdracht? Schrijf dit allemaal op.
 • Maak een gedicht of verhaal met deze woorden

Schrijfopdracht 3: "Muziek uit je jeugd" met coach Danielle

In de derde schrijfopdracht van Inktvis staan de zintuigen centraal. Roep samen met schrijfcoach Danielle aan de hand van muziek of een voorwerp je favoriete jeugdherinnering op.

Maak het gezellig, bekijk de e-learningvideo en laat je volledig gaan met deze nieuwe schrijfopdracht. Meedoen? Stuur een mail naar inktvis@vfg.be met de boodschap: 'ik doe mee met Danielle'. 

*Danielle Eeraerts is freelance docent creatief schrijven en assistent in de psychologie. Vanuit het motto "Kwetsbaarheid plus creativiteit is kracht, en de kracht van het woord is magie" geeft zij al 13 jaar voor iedereen toegankelijke workshops en cursussen, vaak op maat van specifieke doelgroepen. Zelf schrijft zij bij voorkeur spannende fictie.

Samenvatting opdracht:

 • Kies je favoriete liedje uit je jeugd.
 • Schrijf een verhaal over de herinnering(en). Laat ons voelen welk soort kind of jongere je was.
 • Beluister het stuk verschillende keren in alle rust.
 • Schrijf je tekst in de tegenwoordige tijd.

Schrijfopdracht 2: "De invloed van de ruimte" met coach Peter

Voor een tweede schrijfopdracht kan je voor je schrijfbegeleiding bij Peter* terecht. In de e-learningvideo hieronder geeft hij jou uitleg en enkele tips bij een nieuwe, bijzondere schrijfopdracht!

Nieuwsgierig? Schenk een tasje koffie in, ga even zitten en bekijk de schrijfopdracht. Wil je deelnemen? Stuur een mail naar inktvis@vfg.be met de boodschap: 'ik doe mee met Peter'. 

*Peter De Voecht (1982) is doctor in de Amerikaanse Letterkunde. Hij doceert proza aan de SchrijversAcademie in Antwerpen en de Academie van Mortsel. Hij schreef 2 geïllustreerde verhalen voor uitgeverij De Eenhoorn en publiceerde proza en poëzie in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Deus Ex Machina, Het Liegend Konijn, Extaze, Kluger Hans, Weirdo's en Gierik & NVT. In 2015 verscheen zijn debuutroman Slachtvlinders (uitgeverij In de Knipscheer).  

Samenvatting opdracht:

Een man en een vrouw hebben ruzie over de vuilbakken die hij weer niet heeft buiten gezet. De ruimte waarin het verhaal zich afspeelt, bepaalt mee hoe het verhaal zal lopen. 

In deze opdracht gaan we bekijken wat de invloed van de omgeving is op de ruzie.

 • Kies een ruimte en observeer die goed.
 • Plaats de man en de vrouw die ruziën over de vuilbakken in de ruimte die je hebt gekozen.

Schrijfopdracht 1: "Stel jezelf voor" met coach Barbara

Schrijfcoach Barbara* is ondertussen al een vaste waarde bij Inktvis. Heb je ook zin om mee te doen aan onze eerste schrijfopdracht met Barbara? Dat kan: mail naar inktvis@vfg.be met de melding 'ik doe mee met Barbara'. Hieronder kan je de video bekijken.

*Barbara Van den Eynde is schrijfdocent, museumgids en workshopbegeleider in gevangenissen. Zij volgde de SchrijversAcademie en de opleiding tot schrijfdocent bij Creatief Schrijven. Ze was vijf jaar proza- en poëzielector bij literair tijdschrft Gierik & NVT.

 • Vorm: een gedicht of een verhaal.
 • Vertel wie je bent en gebruik hiervoor één van de volgende opties:
  • een voorwerp
  • een detail in je omgeving
  • iets opvallends aan jezelf
  • een spoor in je leven
  • door een kleur of gevoel toe te kennen aan jezelf
  • aan de hand van je dromen in het leven

 

Inktvis is een initiatief van VFG.

Met de steun van de Socialistische Mutualiteiten, de Vlaamse Gemeenschap, P&V en Literatuur Vlaanderen.
In samenwerking met Creatief Schrijven vzw.

Logo Creatief Schrijven

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

 • Leuke activiteiten en uitstappen
 • Gratis advies en informatie
 • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden