Zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden

Wat is het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden?

Als je langdurig zwaar zorgbehoevend bent, kan je een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden aanvragen. Dit budget heette vroeger de Vlaamse zorgverzekering. Het budget geldt zowel voor mensen die thuis veel ondersteuning nodig hebben als voor zij die in een woonzorgcentrum wonen.

Hoeveel krijg je?

Het gaat om een vast bedrag van 130 euro per maand. Er is geen minimum- of maximumleeftijd om dit zorgbudget te kunnen krijgen. Je moet wel aangesloten zijn bij de zorgkas om recht te hebben op het budget (enkel als je ouder bent dan 25 jaar). Opgelet: als je een persoonsvolgend budget (PVB) of persoonlijk assistentie budget (PAB) hebt, kan je het budget voor zwaarzorgbehoevenden niet aanvragen. Lees hier alle voorwaarden voor het zorgbudget zwaarzorgbehoevenden

Hoe vraag je je zorgbudget aan?

Denk je in aanmerking te komen voor een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden? Neem dan contact op met de Dienst Maatschappelijk Werk van je ziekenfonds. Zij kunnen bij jou thuis langskomen om je zorgbehoevendheid vast te stellen. Woon je in een erkend woonzorgcentrum? Dan wordt de aanvraag in orde gebracht door het centrum zelf. Je kan hiervoor terecht bij de sociale dienst van het woonzorgcentrum.

 

  Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

  • 1x per maand
  • Al meer dan 10.000 abonnees
  • Actuele info over handicap

  Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

  Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven
  Ja, ik wil graag lid worden