Zorgbudget voor mensen met een handicap

Wat is het BOB?

Het basisondersteuningsbudget (BOB) of zorgbudget voor mensen met een handicap​ wordt uitgekeerd aan personen met:

  • een erkende handicap die officieel is vastgesteld door het multidisciplinair team van het ziekenfonds
  • een vastgestelde ondersteuningsnood, die geen gebruikmaken van een persoonsvolgend budget (PVB) van het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap)

Je moet aan elk van deze voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een BOB.

Hoeveel krijg je?

Het BOB is een vast, forfaitair bedrag (300 euro) dat je maandelijks ontvangt. Het bedrag wordt uitbetaald via de zorgkas waarbij je bent aangesloten. Je hoeft hiervoor geen aanvraag in te dienen, je ontvangt het budget automatisch. Als je recht hebt op een BOB, neemt de zorgkas contact op met jou.

Hoe kan je je budget besteden?

Je kan het budget vrij besteden om je extra kosten voor ondersteuning te betalen. Je hoeft hiervoor geen bewijzen voor te leggen. Je kan er bijvoorbeeld dienstencheques mee kopen om poetshulp te betalen, je kan er een buur mee vergoeden die je af en toe meeneemt met de wagen of je kan het budget gebruiken voor de bijdrage voor je thuiszorg of voor beperkte dagopvang.

Je mag een BOB ook combineren met hulpmiddelen en met de Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) van het VAPH. RTH is beperkte, rechtstreekse ondersteuning waarvoor je geen goedkeuring van het VAPH nodig hebt. Je hoeft voor deze vorm van ondersteuning dus geen aanvraag te doen bij het VAPH. De ondersteuning kan zowel begeleiding, dagopvang of verblijf zijn, of een combinatie van deze ondersteuningsvormen. 

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

  • 1x per maand
  • Al meer dan 10.000 abonnees
  • Actuele info over handicap

Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden