Persoonsvolgend budget

Wat is het PVB?

Het PVB (persoonsvolgend budget) is bedoeld voor mensen met een handicap die nood hebben aan meer intensieve, frequente of gespecialiseerde ondersteuning. Is het BOB (basisondersteuningsbudget of zorgbudget voor personen met een handicap) niet voldoende voor jouw zorg? Of heb je behoefte aan hulp en ondersteuning van diensten of voorzieningen waarvoor toelating van het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) nodig is? Dan kan je een persoonsvolgend budget aanvragen.

Hoe vraag je je budget aan?

Een aanvraag voor een persoonsvolgend budget begint met het opmaken van een ondersteuningsplan. Voor je dit plan kan invullen is het belangrijk om in kaart te brengen welke ondersteuning je al hebt en welke ondersteuning er nog ontbreekt. Hierbij staan jouw vragen, wensen, behoeften en jouw bezorgdheden centraal.

Bekijk hier in detail hoe je je budget aanvraagt

Hoe kan je je budget besteden?

Met een PVB kan je zorg, ondersteuning en assistentie inkopen. Dit kan zowel professionele zorg zoals een voorziening zijn, als het betalen van een poetshulp met dienstencheques, thuishulp of een vrijwilliger of persoonlijke assistent. In tegenstelling tot bij het BOB moet je in het systeem van het PVB wel je uitgaven bewijzen.

Lees hier hoe je je budget kan besteden

Heb je vragen over de invloed van de coronamaatregelen op je PVB?

Lees dan hier verder.

 

 

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden