VFG wordt Dito!

In 2021 bestaat VFG 45 jaar. Er is veel veranderd in die halve eeuw, niet in het minst voor de persoon met een handicap zelf. VFG evolueerde van een vereniging die er is voor personen met handicap, naar een vereniging van personen met een handicap die participatie voorop stelt.

Na 45 jaar is het tijd om onze vereniging een nieuwe verfrissende look te geven die past bij de huidige tijdsgeest. En daar hoort vanaf 1 januari 2022 ook een nieuwe naam bij. Een naam die uitstraalt dat voor ons iedereen gelijk is. Mogen wij u voorstellen: Dito! 

Waarom veranderen we van naam?

In 2005 besloten we om de term ‘gehandicapten’ niet meer te gebruiken. Het hoorde niet meer bij de tijdsgeest en de positieve beeldvorming van handicap die we nastreven. De naam Vlaamse Federatie voor Gehandicaptenzorg werd dan ook geschrapt. Het letterwoord VFG werd echter wel behouden aangezien dit zo gekend was bij onze achterban. We spraken sindsdien van VFG, vereniging voor personen met een handicap.

Maar ondertussen dekt ook 'VFG' de lading van onze organisatie niet meer. Waar we in het verleden meer focus legden op er zijn ‘voor’ mensen met een handicap, zijn we nu een organisatie die ‘met’ mensen met een handicap werkt aan een samenleving waarin iedereen kan participeren. Een samenleving waarin iedereen gelijk is.

Waar staat Dito voor?

Gelijkwaardigheid: dat staat centraal in onze organisatie. En van daaruit komt de naam ‘Dito’, van ‘idem dito’. Het moest een krachtige naam zijn die vlot uit te spreken is en een frisse wind brengt binnen VFG.

Dito zet daarbij in op 3 belangrijke pijlers. Dito versterkt mensen met een handicap en hun netwerk, Dito verandert de samenleving en Dito verbindt mensen met en zonder handicap. Deze 3 pijlers zie je terugkomen in ons aanbod en de thema’s waarop we inzetten. De keuze van de baseline ligt dan ook voor de hand: Versterkt. Verandert. Verbindt.

Samen gaan we voor een Dito-samenleving!

logo Dito

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden