Project Toegankelijke Handelszaken

Ga jij graag eens op stap met vrienden? Plan je ook af en toe vol enthousiasme een uitbundig cafébezoek met vrienden, een babbel over koetjes en kalfjes met een goede vriend(in) in het lokale koffiehuis of een romantisch diner voor twee in jouw favoriete restaurant,…?  Super gezellig toch! Vanuit die sociale behoefte ontstond het project Toegankelijke Horeca.

Wat houdt het project nu concreet in?
Dito stimuleert de lokale besturen om een aantal directe impulsen te geven, zodat lokale horeca- en handelszaken toegankelijker worden voor personen met een mobiliteitsbeperking. Het project focust in eerste instantie op de fysieke toegankelijkheid; letterlijk en figuurlijk een belangrijk opstapje naar een verrijking van het sociaal leven van veel mensen die minder mobiel zijn.

Als schoolvoorbeeld halen we graag de vruchtbare samenwerking met de stad Dendermonde aan die in 2021 werd opgestart. We gingen als volgt te werk:

  • Een financieel duwtje in de rug; Dito ondersteunde het lokale bestuur bij de opmaak van een subsidiekader.
  • We gaan de boer op; medewerkers van Dito, ondersteund door (ervaringsdeskundige) vrijwilligers, lichtten het project toe in en bij handelszaken. We doen een aantal simpele opmetingen ter plaatse.
  • Toegankelijker in enkele eenvoudige stappen; wanneer we zien dat de handelaar interesse heeft in onze sensibiliserende boodschap, maakten we het mogelijk om via de stedelijke subsidies een toegankelijkheidsoplossing te voorzien in de handelszaak.

Het bellend vlak© is vaak de meest laagdrempelige en kwalitatieve oplossing in handelspanden waar structurele werken moeilijk of onmogelijk zijn. Dit is een compacte en verplaatsbare oprijplaat die een eigenaar van een handelspand voor de toegangsdeur kan leggen, wanneer een persoon met een ondersteuningsbehoefte de zaak wil binnen gaan. De aankoopprijs van zo’n bellend vlak© wordt in het overgrote deel van de situaties volledig gedekt door de stedelijke subsidie.

logo plaatje + bel

Het ‘ABC’ van een echte win-win situatie klinkt als…
A. Aan de hand van dit project zet de gemeente of stad actief in op het toegankelijker maken van haar lokale economie,
B. de handelaar is plots aantrekkelijk(er) geworden voor een hele grote groep mensen die voordien de zaak niet binnen konden,
C. personen met een mobiliteitsbeperking krijgen nieuwe perspectieven om ten volle te genieten van alle troeven die hun streek te bieden heeft.

Hoe kan jij het project kracht bij zetten?
Als vrijwilliger kan je onze lokale screeningsrondes mee ondersteunen. We koppelen samen het nuttige aan het aangename.
Als lokale beleidsmaker of -influencer kan je dit project onder de aandacht brengen.
Beschikt jouw stad of gemeente over de ballen om de bal van toegankelijkheid echt aan het rollen te brengen?

Contacteer Dito voor een vrijblijvend verkennend gesprek.
Dit project loopt als een trein in Dendermonde. Die samenwerking trekken we door tot en met 2025. Bovendien starten we vanaf 2022 op in zowel Temse als in Sint-Niklaas.

Toegankelijkheid is een belangrijk maatschappelijk hoofdstuk waar we graag samen aan schrijven, want dit is een verhaal waar we ons allemaal vroeg of laat in herkennen.

 

 

Extra bijlage

Elke maand het nieuws over handicap in je mailbox?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Wat is jouw voordeel als lid van VFG?

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven
Ja, ik wil graag lid worden